14 Ekim 2010 Perşembe

Hacı Esefzade Osman Efendi


Hacı Esefzade Osman Efendi, nam-ı diğer; "İt Hacı". O zamanki Osmaniye'nin renkli simalarından. Şimdiki İş Bankası'nın yerinde otel işletiyor. Eskilerin dediği gibi; ismi ile, daha doğrusu, lakabı ile "müsemma" bir adam. Yani bugünün türkçesi ile, lakabı gibi... bir adam.


Bir gün, bir veraset davası sebebi ile, İstanbul'dan kibar ve beyefendi bir avukat Osmaniye'ye geliyor ve bu Osman efendiyi arıyor. Sorarken de: "Afedersiniz, ben bu Hac'esefzade Osman Efendi'yi aramaktayım. Acaba nerede bulabilirim kendisi?" şeklinde soruyor. Fakat hiç kimse, onu bu şekilde tanımadığı için, adamcağız bir türlü hiç kimseden olumlu bir cevap alamıyor. Çaresiz bir şekilde, sora sora, otelin hemen yan çaprazındaki camlı kahveye kadar geliyor ve kahvenin sahibi, Kürt Ahmet'e rastlayarak sorusunu tekrarlıyor. Bu arada, Osmaniye'de İt Hacı'nın şerrinden tek çekinmeyen bir adam var ise o da Kürt Ahmet ve Kürt Ahmet adamın sorusuna gülerek şöyle cevap veriyor:


"Vallaha gardaşım, sen bu adreseyinen bu adamı birez zor bulun. Buna burda İt Hacı deller, yeri de aha şo karşıdaki otel!"

...

0 yorum:

Yorum Gönder